Сусрет историчара физичке културе

Нови Сад 10.05.2012.

У поводу покретања иницијативе за подизање споменика Момчилу Тапавици , угледном новосадском архитекти и првом Србину освајачу бронзаног одличја на олимпијским играма у Атини 1896. године, дана 10.05.2012. године на Факултету спорта и физичког васпитања у Новом Саду, одржан је радни састанак универзитетских наставника историје физичке културе.

Радни део овог састанка започео је предавањем проф. др Слађане Мијатовић о животном и спортском путу генерала Светомира Ђукића, утемељивача Српског олимпијског покрета и члана Међународног олимпијског комитета (1912–1948). Пријатан сусрет са студентима, коме су присуствовали и oстале колеге проф. др Ненад Живановић, проф. др Петар Павловић, проф. др Виолета Шиљак и проф. др Зоран Милошевић , пропраћен је бурним аплаузима слушалаца. Том приликом, присутни наставници у знак сећања на овај сусрет са студентима и гостопримство декана Факултета спорта и физичког васпитања проф. др Дејана Мадића, уручили су и пригодне поклоне факултету – фотографије истакнутих српских олимпијаца.

Боравак на Факултету спорта и физичког васпитања окончан је потписивањем иницијативе за подизање спомен обележја Момчилу Тапавици. Том приликом, универзитетски наставници историје физичке културе, указујући на симболику - 140 година од рођења овог спортисте (1872) и стогодишњицу од првог учешћа српских спортиста на олимпијским играма (1912), подршку овој иницијативи оценили су као израз свеопштег културног интереса у очувању колективног сећања на спортско стваралаштво појединаца и дух олимпизма ових простора. Поред присутних наставника, иницијативу су накнадно потписали и проф. др Стефан Илић, проф др Мичурин Мирче Берар и проф. др Звездан Савић , који су због раније заказаних радних обавеза били спречени да присуствују састанку.

Радне активности, потом, настављене су посетама Карловачке богословије, Ризнице при Патријаршијском двору и Архива САНУ у Сремским Карловцима.

Подсећање на допринос Српске православне цркве, посебно у периоду пре присаједињења са Србијом 1918. године, поткрепљено инспиративним казивањем протојереја ставрофора Марка Шпановића, још једном је потврдило сазнања историјске науке о дубини њеног доприноса верском, уметничком, а посебно образовном идентитету војвођанских Срба.

Посебно значајан сусрет уприличен је посетом Архиву САНУ, где је љубазни домаћим Жарко Димић указао на значај који ова установа има у очувању „примарних“ сведочанстава о прошлим догађајима и на потенцијале могуће сарадње са свим заинтересованим истраживачима у области историје физичке културе у Војводини.

На крају сусрета универзитетских наставника историје физичке културе уприличен је ручак на обали Дунава, на коме није недостајало и радних тема. У пријатном амбијенту размењена су искуства у реализацији наставе, научних пројеката, објављивања радова у научним часописима али и покренуте неке теме за будуће састанке.

Био је ово један од оних сусрета, који инспирише за будуће сусрете у Нишу, Београду, Бања Луци . . .

Повратак на врх